Ako regulovať prívod vzduchu a odvod spalín?

Patrik
28. september 2021

Základom správneho kúrenia je nepochybne bezchybné zakúrenie. O tom, že ako správne zakurovať v krbe či v peci sme písali už dávnejšie – článok spolu s video nájdete na tomto odkaze. Po lekcii správneho zakurovania je teda čas na osvetu o správnej regulácii prívodu vzduchu a odvodu spalín. Ako to celé funguje?

 

KOMÍNOVÁ KLAPKA 

Pred zapálením ohňa v peci naplno otvorte komínovú klapku a prívod vzduchu do ohniska.  Ak má pec okrem dvierok do ohniska aj dolné dvierka na vyberanie popola, pootvorte ich. V prvej fáze horenia nikdy neuzatvárajte prívod vzduchu do ohniska ani komínovú klapku! Po zapálení nechajte pec dobre rozhorieť, aby sa ohrial komín – vytvoríte tak dobrý ťah pre správne horenie a odvod spalín.

kominova-klapka-svarogus-krby.png

KRB NEPREHREJTE

S naplno otvorenými prívodmi vzduchu do ohniska nekúrte príliš dlho, aby ste pec príliš neprehriali. Keď už drevo dobre horí, postupne privierajte prívod vzduchu do ohniska. Plamene by v tejto fáze mali byť svetložlté – ak je plameň tmavočervený až purpurový, spaľovaciemu procesu chýba kyslík a vtedy musíte viac otvoriť klapku. Keď zhasnú posledné plamene nad tlejúcimi uhlíkmi (tretia fáza horenia), úplne zavrite prívod vzduchu na horenie do ohniska aj komínovú klapku a nechajte dávku dohorieť. Obmedzíte tak únik tepla cez dymovody a komín von a umožníte krbu alebo peci maximálne sálať.

Po spálení uhlíkov má byť vnútorný povrch ohniska bledý – začmudené ohnisko signalizuje nesprávne horenie. Spôsobovať ho môže napríklad vlhké drevo, nedostatok vzduchu počas horenia, predčasne uzavreté klapky a podobne.

PRIKLADANIE DÁVKY DREVA

Pred prikladaním ďalšej dávky do krbovej vložky naplno otvorte komínovú klapku aj primárny prívod vzduchu do krbu. Potom na niekoľko sekúnd pootvorte dvierka a nechajte krb chytiť poriadny ťah. Čo najrýchlejšie priložte a zatvorte dvierka. Celý proces sa potom opakuje: po priložení maximálne otvorte prívod vzduchu do ohniska aj komínovú klapku, nechajte drevo dobre rozhorieť a pomaly postupne uzatvárajte prívod vzduchu. Po vyhasnutí plameňov nad žeravou pahrebou zavrite prívod vzduchu na horenie aj komínovú́ klapku a nechajte dávku dohorieť.

Pri novších druhoch krbov, pecí a kotlov musíte prívod a odvod vzduchu regulovať podľa pokynov výrobcov (ak nie je riadený automaticky).

Zdroj: J&R INSPIRE spol. s r.o.

 


 

Sledujte sociálne siete SVAROGUS a nechajte sa inšpirovať našími realizáciami krbov a pecí: