Pec je jedinečná svojim individuálnym dizajnom, nenáročnou montážou a v neposlednom rade zaručí gastronomický zážitok. Tradičná metóda prípravy či už domáceho chleba, alebo dobre prepečeného mäsa, vás prekvapí prírodnou jemne arómou po dyme. V ponuke je 5 modelov rozličných veľkostí, ktoré je môžné obstavať podľa predstáv, aby pec zapadla do celkového charakteru miesta, kde buzde stáť. Okrem iného pec na pečenie pozostáva z kvalitných materiálov s dlhou životnosťou a technológií, ktoré zaručujú bezpečnú prevádzku.
Jedlá z Ortner pece na pečenie presvedčia svojou jedinečnou chuťou. Pečené tradičné, klasické jedlá všetkého druhu zostávajú nielen šťavnaté, ale získajú aj chrumkavú kôrku.
Pri výbere pece na pečenie je dôležité zohľadniť veľkosť, hmotnosť a miesto umiestnenia pece na pečenie. Pec je vhodná do exteriéru i do interiéru. Ohnisko by sa malo postaviť tak, aby spodná hrana otvoru pece na pečenie bola vo výške medzi 90 a 110 cm. Podľa želaného tvaru pece na pečenie je potrebné zvoliť vhodný stavebný materiál, prispôsobiť základ, tvar podstavca ako aj strechu nad pecou.
KONŠTRUKCIA A MATERIÁLY
Na rozdiel od elektrických pecí alebo klasických šamotových, pec od spoločnosti Ortner pozostáva zo žiaruvzdorného betónu, ktorý zaručí efektívne ukladanie tepla. Teplo z ohňa zostane po niekoľko hodín rovnomerne naakumulované v celom priestore ohniska.
GEOMETRIA SPAĽOVACEJ KOMORY
Špeciálna geometria spaľovacej komory zaisťuje rovnomerné rozloženie tepla. Počas horenia dreva sa vzduch v ohnisku najskôr zohreje, a potom v jeho vnútri rovnomerne cirkuluje. Teplo je súčasne absorbované stenami komory akumulačným materiálom. Potom je rovnomerne opäť vyžarované dovnútra. Dôležitú úlohu zohráva aj keramická základná doska. Táto musí udržiavať teplo čo najdlhšie. Je to preto, lebo má priamy kontakt s pripravovanými pokrmami. Ak sa základná doska ochladí príliš rýchlo, môže to mať negatívny vplyv na proces pečenia.
HBO PECE NA PEČENIE SADODÁVAJÚ V PIATICH MODELOCH. SÚ VHODNÉ PRE SÚKROMNÉ A KOMERČNÉ POUŽITIE.
POTEŠENIE PRE KUCHÁRA, DOKONCA AJ PRE PROFÍKA
Dovoľte, aby sa varenie stalo opäť zážitkom! Napríklad upiecť v peci na pečenie chrumkavý, chutný a zdravý chlieb. Ciabatta, biely chlieb všetkých druhov alebo tradičný celozrnný chlieb a pečivo získavajú nezameniteľnú chuť. Vychutnajte si nielen tradičné pečenie chleba, ale aj sezónne pochutiny, domáce dobrotky, klasické národné jedlá, stredomorskú kuchyňu ako aj gurmánske špeciality.
SEDLIACKY CHLIEB (cca 5 kg)
Prísady:
0,5 litra cmaru
0,5 litra teplej vody
40 g ľanových semiačok
40 g tekvicových jadierok
1 kocka droždia
4 čajová lyžička soli
4 lyžička chlebovej zmesy korenia
600 g múky (ražná múka)
600 g múky (pšeničná múka)
40 g sézamu
40 g slnečnicových jadierok
Príprava:
Droždie rozpustite vo vode. Všetky prísady premieste spolu, kým nevznikne vláčne cesto. Toto cesto potom intenzívne cca 10 min. mieste a následne nechajte postáť na 20 min. Potom ešte raz premieste a vyformujte. Zakryté nechajte postáť ďalšie hodinu. Ak chcete, aby boli semiačka aj na povrchu, potrite povrch cmarom a posypte semiačkami. Pec na pečenie zohrejte na 180 až 200°C. Na lopatku položte chieb posypaný múkou a dlaňou ruky potrite povrch chleba teplou vodou. Následne vložte chlieb do pece. Chlieb bude hotový za cca jednu hodinu (1 kg chleba), je to závislé od veľkosti bochníka a teploty pece.
JAHŇACIA POCHÚŤKA POT-AU-FEU
Recept: Günter Eberl (pre cca 8 osôb)
Prísady:
1 očistené jahňacie rameno (bez tuku!)
bobkový list
600 g zemiakov so šupkou
klinčeky
2 mrkvy celé
korenie
niekoľko prútikov zeleru
soľ
malý kúsok zázvoru
mleté korenie
1 malá hlava kapusty
tymian
10 olúpaných cesnakov
Príprava:
Pre prípravu nakrájajte mäso nie na veľké kusy. Aj zeleninu nechajte vo väčších kusoch, pretože jej čas dusenia je kratší (zelenina je prevarená, mäso je ešte tvrdé). Všetky prísady vložte spolu so zemiakmi a bylinkami do ťažkého liatinového hrnca. Ak máte k dispozícii hovädzí vývar, podlejte mäso s 0,5 litrom vývaru, inak môžete i použiť vodu alebo vínko (najlepšie červené), a okoreňte. Hrniec zakryte pokrievkou a vsuňte do pece na pečenie. Pec musí byť vyhriata. Pripravujte cca 2 hodiny! Teplota v peci by mala byť okolo 220 °C.
Hrniec pri stolovaní položte celý na jedálenský stôl. Najskôr sa servíruje riedka polievka s čerstvo upečeným chlebom a trochou chrenu. Kombinácia rôznych prísad a chleba dáva tomu jedinečnú chuť. Potom si človek môže vychutnať mäso, zeleninu s omáčkou Vinaigrette, ktorá pozostáva z veľa nasekaných byliniek (petržlen, kôpor. bazalka), olivového oleja a trochu octu. Ako alternatíva sa môže k tomu jesť ostrejšia dijonska horčica.
PEČENÉ BRAVČOVÉ (pre 4 osoby)
Prísady:
1 čerstvá vetvička rozmarínu
2 nelúpané strúčiky cesnaku
2 mrkvy
celá rasca
1,5 kg bravčového mäsa na pečenie s kožou, voľné kosti
majoránka
200 g zeleru
350 ml kuracieho vývaru
olej
soľ
korenie
alobal
Príprava:
Kožu na mäse narežeme na štvorčeky. Mäso osolíme, okoreníme a posypeme rascou. Na pekáči najskôr na oleji osmažte narezanú tukovú stranu, koža by mala nadobudnúť peknú zlatohnedú farbu. Potom mäso otočte a na miernom ohni osmažte zvyšné strany. Opečené mäso vyberte z pekáča a na výpeku opečte kosti. Zeleninu olúpte, nakrájajte na veľké kúsky a pridajte do kostí. Pečené bravčové mäso položte na „výstelku“ zo zeleniny a kostí tak, aby koža smerovala nahor. Podlejte vývarom, pekáč prikryte alobalom a vložte do pece na drevo asi po 1 hodine po jej vykúrení. Celá doba pečenia je približne 2 hodiny. Alobal odstráňte 30 minút pred koncom času pečenia, pridajte k zelenine cesnak, rozmarín a majorán. Pekáč opäť vložte do pece a ďalej pečte, kým sa na mäse nevytvorí pekná kôrka.
Aj takto môže vypadať pec na pečenie - či už v záhrade, v altánku alebo priamo vo vnútri u vás doma.
Zdroj: J&R Inspire